Over ons

Aan de passantenhaven bij het historische hart van Geertruidenberg opent ZUZ&ZOOZ op 4 januari 2008 haar deuren. Het bedrijf wordt gerund door 3 dames, waarvan Lia en Brigitt uw gastvrouwen zijn en Gesiena de keuken voor haar rekening neemt. Een restaurant met een vrouwelijk oog voor detail., zoals werd geschreven in april 2008 in Dagblad BN de Stem, waar ZUZ&ZOOZ een 8 scoorde in rubriek ‘over de tong’. Het brabantse bourgondische leven vindt u bij ons terug in de eigentijdse inrichting, de gezellige open sfeer die er bij ons heerst en in de goede kwaliteit van eten en drinken voor betaalbare prijs. Voor een leuke of romantische avond uit in Geertruidenberg kunt u eigenlijk niet voorbij aan ZUZ&ZOOZ, waar de wensen van de gast hoog in het vaandel staan. Specialiteit van ZUZ&ZOOZ is dat we met trots kunnen zeggen dat onze kaart telkens per seizoen mee verandert, zodat het voor onze gasten ook telkens weer verrassend is.

Zuz en Zooz blijkt verbazend lekker
Drie vrouwen staan er aan het roer bij Zuz en Zooz aan de haven in Geertruidenberg. Ze weten in culinair opzicht heel goed koers te houden. Niet echt Frans, niet echt Italiaans, niet echt Thais; het is meer wat van dit en wat van dat, een beetje zus en een beetje zo. En daarom heet het restaurant aan het Scheepsdiep in Geertruidenberg dan ook Zuz en Zooz, niet in het minst omdat het restaurant gedreven wordt door een vrouwelijk trio: de twee zussen en tevens gastvrouwen Lia en Brigitt Joore, en hun vriendin en kok Gesiena Spuijbroek.
We strijken er neer op een warme avond. We willen eigenlijk graag op het terras aan de kant van de passantenhaven gaan zitten, maar er staat een net iets te straf windje en de zon zakt al achter de daken weg. Dat wordt straks kleumen, dus toch maar naar binnen.
Het restaurant oogt prettig en rustgevend. De kleuren zwart en groen hebben de overhand en de ruimte is met zorg en aandacht ingericht. Onze gastvrouw leidt ons naar onze tafel en brengt twee glaasjes droge rosé (Paso El Portillo 100 % Malbec), want daarvoor zijn we deze zomerse dag wel in de stemming.
De ‘vangst van de dag’ bestaat uit heilbot met lamsoren, vertelt ze als ze ons de menukaarten overhandigt. De kaart is behoorlijk uitgebreid, maar we zijn er gauw uit. Mijn tafeldame houdt wel van een culinaire surprise en kiest het verrassingsmenu van drie gangen; ik bestel de heilbot met vooraf een rode currysoep. In de lekker pittige currysoep, met sporen van kokos en koriander, zitten kleine stukjes gerookte kip. Mijn gezelschap krijgt een fraai opgemaakte schaal van tonijncarpaccio met sushi en wasabisaus voor haar neus. Hoewel wasabi over het algemeen behoorlijk heet is en zij daar absoluut niet van houdt, zit ze te smullen. ‘Heel zacht van smaak’, constateert ze met lichte verbazing.
Drie flinke moten heilbot vormen mijn volgende gerecht. De vis, voorzien van een mooi, lichtbruin baklaagje, is stevig en mals. Erbij smakelijke lamsoren, die nog fris en knapperig zijn en perfect combineren met de heilbot. Aan de overkant van de tafel wordt genoten van twee stevige stukken diamanthaas (ook wel jodenhaas genoemd, omdat dit vlees tussen de schouders van het rund zit en daarmee onder de joodse spijswetten valt). Naast de diamanthaasjes ligt een dikke asperge met roomsaus eroverheen. De asperge is boterzacht en smaakt heerlijk, zegt mijn tafelgenote. Ze is ook dik tevreden over de diamanthaas, hoewel ze het opmerkelijk vindt dat haar niet is gevraagd hóé ze die het liefste heeft. Toevalligerwijs heeft de kok het vlees precies in de voor haar goede gradatie gebakken.
Op de tafel staat naast een bakje met groenten ook nog een schaaltje frietjes. De aardappelreepjes zijn vrij plat en in de schil gefrituurd. Ze zijn zeldzaam lekker. Hier is een kok aan het werk die haar vak verstaat. Dat geldt eigenlijk voor alles. Wij zijn bepaald niet ontevreden over de kwaliteit van de gerechten en ook over de bediening, die vriendelijk, voorkomend en attent is, hebben we geen klagen.Hoewel bij het menu van mijn tafeldame nog een dessert hoort, geeft zij aan dat het genoeg is geweest. Ze wil graag een espresso na en ik sluit me hierbij aan. De espresso wordt fluks gebracht, met een blokje noga,een chocoladetruffel, mokkaboontjes en… Engelse drop. Dat verbaast ons dan wel weer, maar merkwaardig genoeg blijkt het niet eens zo’n hele gekke combinatie te zijn. We rekenen uiteindelijk een bedrag van 78,45 euro af en dat is alleszins redelijk, gezien de prettige avond die we hier hebben doorgebracht. Wij concluderen dat Zuz en Zooz een zeer goed restaurant is en zo is het.
SMAAKMETER: ZEER GOED